sobota 11. dubna 2020

Jak se motivovat k běhu?


Minuý měsíc jsme začali s přítelem běhat a přišlo mi od vás pár dotazů, co nás motivuje nebo jak jsme se vůbec "přinutili" vyběhnout. Hlavním důvodem, proč jsme začali běhat bylo to, že jsme samozřejmě chtěli nějakým způsobem vyformovat postavu a zvýšit si svou fyzičku, ale taky jsme chtěli najít sport, který nás třeba bude bavit. Proto jsem pro vás sepsala pár tipů, které by vám mohli pomoct a motivovat vás právě k běhu a nebo i jiné fyzické aktivitě.

1. První krok je nejdůležitější 

K běhu nepotřebujete nic jiného než jen nějaké pohodlné tenisky a oblečení. Jediná překážka je pro vás vůbec udělat ten první krok a začít. Ale jakmile si tenisky obujete a překročíte práh vašeho domu, už není cesty zpět ani kdybyste měli oběhnout jenom kolem vaší ulice. 

2. Zpomalte

Nic se nemá, obzvlášť ne na začátku, přehánět. Takže pokud s nějakým sportem začínáte, je dobrý začínat zvolna. Běh můžete zezačátku prokládat chůzí, protože i chůze je zdravá. A nezapomeňte, že se nic neděje, pokud víc ujdete než uběhnete. 

3. Vytyčte si cíl

Pokud s během začínáte a prokládáte ho chůzí, tak je dobrý si vždycky vytyčit nějaký cíl, ke kterému doběhnete. Běžte třeba k tamhle té značce vzadu nebo na konec ulice a pak si dejte pauzu na vydýchání. Uběhněte kilometr a dejte si pauzu. Váš cíl může být prakticky cokoliv a věřte mi, že po čase uvidíte váš pokrok.

4. Začněte už ráno

Tohle se mi již několikrát potvrdilo. Vždycky je lepší jít běhat už ráno, pokud vám to ale váš harmonogram dovolí. Po celý den pak budete produktivnější, plní energie a motivováni k dalšímu výkonu. Taky samozřejmě, když půjdete běhat už ráno, tak máte vlastně zbytek dne jen pro sebe a nemusíte se přemlouvat k tomu, kdy teda už konečně půjdete. 

5. Nekupujte si nové oblečení 

Pokud začnete s během či jiným sportem/cvičením, je úplně zbytečné si kupovat nové oblečení. Radši cvičte v tom, co už máte doma. Můžete se tak ve finále odměnit novými kousky až budete mít nějaké výsledky, popřípadě jestli je vašim cílem zhodit pár kilo, tak proč si kupovat nové oblečení, když vám pak bude velké? 

6. Snažte se rozptýlit 

Je samozřejmě správně, když si při běhu hlídáte dýchání, ale věřte mi, že je daleko lepší se čímkoliv rozptýlit a tak nějak "opustit své tělo". Když si pustíte podcast, budete poslouchat vaše oblíbené písničky nebo se třeba zabavíte v myšlenkách úplně jinak, tak uběhnete 5km ani nevíte jak. V tomhle případě ale ovšem volte raději cestu, kterou dobře znáte.

7. Najděte si parťáka 

Ne nadarmo se říká, že ve dvou se to táhne líp. Přemluvte kamarádku, přítele a nebo vemte třeba vašeho pejska a uvidíte, že když budete jeden druhého navzájem podporovat a motivovat, budete se hned těšit na další běh. 

8. Stáhněte si aplikaci 

V dnešní době existují aplikace snad už na úplně všechno, tak proč toho nevyužít. Stáhněte si aplikaci například od Nike a zaznamenávejte si svoje pokroky. Po každém běhu tak uvidíte trasu a vzdálenost, kterou jste uběhli a stejně tak čas a kalorie, které jste spálili. Navíc si můžete nastavit limit, kolik chcete uběhnout  a můžete se tak pořád zlepšovat a zlepšovat.


9. Pochlubte se, že jste s během začali 

Nejlepší způsob, jak nevycouvat z něčeho, do čeho jste se právě pustili, je pochlubit se s tím. Nejlépe na sociálních sítích. Navíc díky tomu můžete inspirovat i lidi ve svém okolí. 

10. A hlavně..

Nezapomeňte, že po běhu vypadáme všichni nějak takhle. :D

A co vy, donutila vás karanténa taky začít běhat nebo cvičit? :) 
SHARE:

1 komentář

  1. to je dobrý článek, pro ty co běhat mohou určitě inspirací a skvělým návodem i já bych měla chuť vyběhnout, kdybych mohla. :) Cvičím každý den, minulý týden mi přišly další činky, ty jedny jsem měla doma už déle... a těším se až se zase oteplí, příroda volá :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Blog Design Created by pipdig