úterý 25. srpna 2020

Dovolená ve Vysokých Tatrách - výšlap naTéryho chatu aneb den 1.

Ahoj! Včera jsme se vrátili z naší dovolené v Tatrách a musím uznat, že mě slovenská příroda neskutečně nadchla. Ale jelikož se ani tahle dovolená neobešla bez menších zádrhelů, tak jsem se rozhodla sepsat tento článek, ve kterém vám předám i spoustu rad a tipů, které vám zkrátí nejenom čas, ale taky nervy. 

Abych vás první uvedla do situace. Na Slovensko jsme se vydali ve čtyřech - já, přítel Kuba a kamarád Martin se svojí přítelkyní Jančou. My s Kubou jsme dovolenou takového typu absolvovali úplně poprvé, což se o našich zkušenějších kamarádech říct nedá, takže vám budu naši cestu popisovat v očích laika a co přišlo náročné mě, nemusí samozřejmě náročné přijít taky vám. :) 

Každopádně jsme se tedy první den hned po snídani vydali na naši první túru - na Téryho chatu. Od našeho ubytování jsme autem jeli do Starého Smokovce (cesta nám trvala necelých 20 minut) a odtud lanovkou na Hrebienok. Pokud se na stránce GoPass registrujete, máte řadu výhod nejenom na lanovky, ale také třeba slevy na vstup do Aquaparků po Slovenské, ale i České republice. Takže jsem se ještě to ráno registrovala a koupila lístky. Jako studenti jsme platili za lanovku tam i zpět 7 (dospělý 9). Potom si nejprve musíte vyzvednout GoPass kartu na pokladně a až pak přejít k místu s kiosky, kde ji aktivujete. K aktivaci potřebujete kód, který vám přijde v emailu spolu s objednanými lístky. 

Lanovka je volitelná, jízda trvá asi 7 minut, ale klidně se můžete vydat po svých, přičemž vám cesta zabere 45 minut navíc (tam i zpět potom něco okolo 1:30 h). My se radši svezli lanovkou, protože výšlap nahoru byl dosti dlouhý a věděli jsme, že na zpáteční cestě budeme za odvoz dolů ještě rádi, haha. 


Na Téryho chatu se dostanete dvěma směry, my volili zelenou trasu přes vodopády Studeného potoka, která od roscestníku trvá něco okolo 2:45h. Přestávky na svačinu a nebo focení se do toho samozřejmě nepočítají, takže čekejte, že vám to reálně zabere trochu víc času. 


Cesta začíná dost nenáročně, spíš si připadáte jako na procházce, protože jdete více méně po rovince a nebo dokonce z kopce, dokud nenarazíte na vodopád, poté to začne být pořádná divočina. Ale ne dělám si srandu. Sice se povrch začíná mírně zvedat, ale to horší na vás stále čeká, haha. 


Od vodopádu vede kamenitá cesta lesem, ale i přesto si doporučuju přibalit nějakou kšiltovku, šátek a nebo si popřípadě okolo hlavy omotat náhradní tričko. My vychytali opravdu pěkné počasí a i když se to možná nezdá, tak sluníčko dost pálí i na horách. 
Les končí u druhého vodopádu, kde se můžete zchladit, odpočinout si a načerpat síly. My jsme přesně tohle udělali a dokonce jsme našli ve vodě pod kamenem plechovku neotevřeného pivka, kterou tam nejspíš někdo zapomněl a nebo si ji chladil na cestu zpátky. Samozřejmě jsme ji tam nechali, protože jsme měli vlastní pivko, že jo. :D



Posledních cca. 30 - 45 minut si opravdu máknete, protože se cesta stane opravdu vyvýšená a vy jen pořád šlapete a šlapete nahoru. Ke konci se vám to možná bude zdát nekonečné, nebo alespoň nám to tak přišlo, ale jakmile spatříte Chatu, víte že máte váš kýžený cíl téměř nadosah. 



Pamatuju si větu, co jsem řekla hned, co jsme tam s Kubou dorazili asi 20 minut po našich kamarádech: "Přístě vám na to seru a jedeme do Chorvatska!" (protože jsme tam i původně jet chtěli :D), ale když člověk chytí druhý dech a rozhlédne se kolem, tak mu dojde, kvůli čemu něco takového podstupoval a že to za to rozhodně stálo. 


Na oslavu jsme si dali pivo, které tam mají za 5 (malé za 4), já teda trochu trhala partu a dala jsem si radši Kofolu, protože jsem potřebovala doplnit cukry a taky trochu zklidnit svůj tlak, který mám hodně nízký. A musím říct, že fakt bodla, haha. Pokud byste si chtěli dát i něco na zub, tak určitě můžete. V nabídce mají jak polévky (česnečka a kapustnica), tak i palačinky, plněný knedlík a nebo klobásky. 

Na samotném vrcholu jsme si museli obléct mikiny, protože docela foukalo a sem tam bylo pod mrakem. Rozhodně ale doporučuju přibalit i dlouhé kalhoty, popřípadě nepromokavou bundu, protože hory jsou opravdu nevyzpytatelné a počasí se může z minuty na minutu změnit. My měli to štěstí, že nám nepršelo, ale nemyslete si, fotky klamou a když jsem se vyslékla jen do podprsenky, tak mi fakt zima byla. :D




Mikina: Zara
Podprsenka: Under Armour  - mám velikost S
Kraťasy: Under Armour - mám velikost XS
Hodinky: Daniel Welington (při koupi hodinek dostanete řemínek dle vlastního výběru zdarma + s kódem "prostebozi" -15% na celý nákup) 

Mikina: Nike - velikost XL
Kraťasy: Nike - velikost XL

Jinak teda co se ještě týče vybavení, tak nejdůležitější jsou rozhodně trekové boty. My si s Kubou oba kupovali v Decathlonu od značky Quechua za 999,- a za mě, jakožto za člověka, kterému se dělají z každých bot puchyře, můžu ty svoje doporučit všemi 10! Kuba z nich až tak nadšený nebyl a bohužel se mu puchýř na pravé noze udělal. Proto je nejlepší si nové boty vždycky rozchodit, zejména pokud plánujete na nějakou túru! Taky byste měli vybírat velikost tak, aby jste měli ještě místo cca. na prst. My je brali tak, aby přesně seděly, protože nás o tom nikdo neinformoval a to byla chyba, ale tak alespoň jsme už do příště poučení. :) 

Pofotili jsme pár (hodně) fotek, pokochali se a vyrazili pomalu zpátky dolů. Volili jsme tu stejnou cestu, kterou jsme se vydali nahoru a cestou dolů se pěkně spálili. :D Takže další rada, i když je pod mrakem, tak se radši namažte tam, kde jste se zpotili, jinak budete večer červení jak krevety


Průběžně, jak po výšlapu nahoru, tak i po sestupu dolů jsme potkávali šerpy, kteří nesli na Téryho chatu zásoby jídla a pití. Člověk pak jen stojí s otevřenou pusou a smeká před nimi, protože vynést náklad, který váží desítky kilogramů do takového převýšení, je fakt obdivuhodné. 


Okolo 17h jsme dopajdali zpět na Hrebienok a odtud se svezli dolů lanovkou. Sice jsme byli úplně mrtví, nohy jsme skoro ani necítili, ale měli jsme ze sebe skvělý pocit, že jsme to zvládli a překonali se.  


A tímhle bych zakončila náš první den ve Vysokých Tatrách a zanedlouho se můžete těšit na pokračování. :)
SHARE:

6 komentářů

  1. Krásný, nemám slov. Rozhodně i taková dovolená stojí za to. Sice v poslední době dávám přednost spíše moři a městské turistice, či jezerní někde na placu, ale tohle bych chtěla také zažít. Ty výhledy jsou nádherné.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji! Pro nás jakožto pro vášnivé milovníky lyžování to bylo skvělé vidět hory i z jiného úhlu než jen zavalené sněhem a jsme moc rádi, že jsme zkusili i něco jiného než jen "chození po památkách" nebo "válení se u moře", takže za nás určitě můžeme vřele doporučit takový druh dovolené. :)

      Vymazat
  2. Jeee, to je krása! Nádherné fotky! :)) Já prostě miluju hory, a ty výhledy.. ♥

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělej tip na výlet 😍! A ty fotky .. prostě boží 😄! Miluju hory, naposledy jsme takhle byli v Rakousku na Hohe Wandu a bylo to top. ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Haha, moc děkuji! :)) Rakousko máme brzo taky v plánu, tak se neskutečně těším a moc děkuji za tip! ♥

      Vymazat

Blog Design Created by pipdig