Domácí vánočku od mamky naprosto zbožňuju. I několik dní po upečení zůstává měkká a nadýchaná, jako byste ji teprve vytáhli z trouby. Nebojím se říct, že je to ta nejlepší vánočka, kterou jsem kdy jedla, proto jsme se společně rozhodly, že s vámi její recept budeme sdílet.
Ingredience:
Postup:
1. Jako první si uděláme kvásek. V hrnci smícháme cukr s mlékem a zahřejeme ho na cca. 30°C. Poté přidáme droždí.
2. Do dostatečně velké mísy nasypeme mouku, žloutky, citronovou kůru a rozinky nasáklé v rumu.
3. Do mísy přilijeme kvásek a rozpuštěné máslo pokojové teploty (nesmí být horké!). Následně vše zpracujeme vařečkou a přidáme mandle. Za mě jsou možná lepší ořechy, anebo kombinace obojího.
4. Necháme těsto kynout hodinu až hodinu a půl na teplém místě. Pro urychlení kynutí doporučujeme přikrýt mísu utěrkou, popřípadě můžete použít cokoliv, co máte zrovna po ruce.
5. Po nakynutí si těsto rozdělíme na 8 částí - 6 stejně velkých a 2 menší. Z prvních čtyř částí upleteme základ vánočky, kterou následně vložíme na plech a uprostřed lehce zmáčkneme. Do promáčknutého místa dáme menší díl upletený ze tří částí, opět lehce zmáčkneme a nahoru dáme poslední díl upletený ze dvou zbylých částí.
6. Aby se nám vánočka nerozjela, zapícháme do ní špejle a necháme ještě asi hodinu odpočívat a kynout.
7. Po uplynutí hodiny si předehřejeme troubu na 180°C a mezitím vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem s trochou mléka.
8. Vánočku pečeme 5 minut na 180°C, následně teplotu snížíme na 150°C a pečeme dalších 40 minut. Průběžně si vánočku raději kontrolujte špejlí, každý máme jinou troubu a je možné, že někdo ji bude muset péct delší dobu a někdo třeba kratší.
Vypadá úžasně a máš ji moc krásně nafocenou, třeba se k ní taky někdy dokopu :)
OdpovědětVymazatSomethingbykate
Moc děkuju, určitě ji někdy zkus, není to zas tak těžké :)
VymazatDomácí vánočku taky dělám je dokonalá. :)
OdpovědětVymazatVítejte u Mišky