čtvrtek 3. října 2019

ROME diary day 4 - uzavřená Fontana di Trevi a nejhezčí výhled na Colosseo



"Zítra budeme vstávat dřív a půjdeme se ještě znovu podívat na Fontanu di Trevi, ráno tam prej nebývá tolik lidí a když si fakt přivstaneme, tak tam třeba nebude nikdo." A tak jsme si dali budík na 6 ráno, s tím, že já Kubu nechám ještě chvíli spát a mezitím se namaluju. Všechno nám ze začátku vycházelo, ale znáte to, minuta sem, minuta tam a najednou se do centra místo půl 8 dostanete až v 9. No jo, bydleli jsme prostě dál od centra a jenom cesta od hotelu k fontáně nám trvala něco přes hodinu, ale to taky díky tomu, že jsme čekali asi 20 minut na metro. Já byla smířená s tím, že už tam určitě bude dost lidí, ale překvapilo mě úplně něco jiného. 

Lidí bylo u fontány tak akorát. Mohli jste si v klidu udělat fotku a v pozadí vám nikdo nestál a taky jste hlavně nemuseli čekat až se vůbec někde uvolní místo. Jenže problém byl v tom, že se fontána právě uklízela, respektive z tama vysávaly mince. Ani jednoho z nás nenapadlo, že by mohli ráno fontánu zavřít než k ní přijde ten největší nával. Ale není se čemu divit, podle všeho se do fontány každý den naháže okolo 3000€, což je šílený! Tak jsme si ještě udělali pár fotek (hlavně teda mojich :D), pokochali se naposled fontánou a šli dál. 



Jelikož se nám plány v průběhu našeho pobytu v Římě dost změnili, tak jsme třeba úplně zapomněli na Forum Romanum. Pokud si koupíte lístek do Colossea, Forum Romanum a Palatine Hill máte v ceně, což je dost výhodný, a navíc máte na všechno 2 dny, pokud byste náhodou všechno v jeden den nestihli. Což je dobrý, pokud nejste tak blbí jak my. Úplně jsme zapomněli, že lístek nám už asi platit nebude, takže jsme si stoupli do fronty a počítali s tím, že si budeme muset koupit lístky nové. Druhá věc je, že při návštěvě Colossea jsme žádné vstupenky nedostali, pouze jsme se prokázali Roma passem a to bylo vše. Tak jsme z toho byli trochu zmatení, protože všichni turisti, kteří kolem nás prošli, je měli s sebou už vytištěné. Naštěstí nám paní u okýnka řekla, že pokud máme Roma passy, tak můžeme jít dovnitř. Jenom teda nevíme, jestli vstupenka platí 48 hodin a nebo prostě jen pro italy žádná pravidla neplatí [haha].




Forum romanum je obrovské, takže počítejte, že se v něm i dost nachodíte. I když jsou si některá místa dost podobná, tak je to opravdu zážitek a pokud pojedete do Říma, tak tohle místo určitě nezapomeňte. Když už tam budete, tak nesmíte vynechat i výhled na Colosseo, u kterého se dá jen tak mimochodem dost dobře vyfotit. Bylo tu jen pár lidí a prostor byl obrovský, sami se můžete přesvědčit na fotkách. 




Tímhle jsme zakončili tour po památkách a teď už to bude jen o jídle [yuum]. Byli jsme už po všech těch dnech docela vyřízení, nohy nás bolely a ten den ještě ke všemu bylo nejtepleji (a několika hodinová procházka na přímém slunci nebyl zrovna dobrej nápad). Chtěli jsme ještě navštívit Pomerančové zahrady, ale únava nás zmohla a řekli jsme si, že si to necháme třeba na příští návštěvu. Tak jsme šli do centra, protože jsme měli vyhlídlou jednu restauraci, která vypadala fakt dost dobře, jenže měli plno. Když už máte fakt hlad, tak se vykašlete na vyhledávání nějaké "dobré restaurace" a prostě se koukáte, kde je volno nebo kde maj dobrý ceny. Už jsme byli docela zoufalí, protože všude měli plno, no jo, italové obědvají trochu pozdějc než my. Nakonec jsme našli uličku plnou restaurací, takže si stačilo jen vybrat a usadil se. Jediný jídlo, který jsme v Římě ještě nezkoušeli, byly lasagne, takže jsme si je museli dát. A byly jedním slovem - VÝBORNÝ! 


I když se to z fotky moc nezdá, porce to byla pořádná a protože naše další zastávka byla údajně ta nejlepší zmrzlina v Římě, tak jsme ještě chvíli poseděli, aby nám oběd sedl a my se nepřecpávali. Po asi 20 minutách jsme vyrazili směr Frigidarium. Tohle je rozhodně místo, kam se musíte stavit, když budete v Římě. Frigidarium jsme poznali hned na poprvé, protože před ním byla fronta až za uličku, ale na první dojem nic moc teda. Jedná se spíše jen o takové "okýnko", kam se sotva vlezou 3 lidi. Taky počítejte s tím, že fronta se moc nehne, protože někteří experti prostě musí ochutnat všechny druhy zmrzlin, aby si vybrali tu pravou. Ale ve finále to fakt stojí za to. Opravdu to byla ta nejlepší zmrzlina, co jsme v Itálii ochutnali, takže doporučujem všemi deseti! No a já si samozřejmě zase dala mango, že jo [haha].
Znáte to taky, když se moc najíte, tak jste pak unavení a chce se vám spát? Jenže bylo okolo 4 odpoledne a my si něměli úplně kde ustlat. No a co je nejlepší na únavu? Přesně tak, kafé. Kavárnička, kde jsme byli den předtím byla kousek a než jsme zmrzlinu dojedli (ano dojedli, protože se lízat nedala, jak byla hutná) už jsme byli i na místě. Objednali jsme si to stejné - cappuccino, jenom tentokrát v ledové verzi a panebože. To bylo snad ještě lepší než minule! Tak jsme si vklidu sedli za Pantheon, popíjeli a užívali si poslední minuty v centru Říma. Přemluvila jsem Kubu, aby mi vyfotil ještě fotku u Pantheonu, ale vyšla z toho spíše fotka s turistama než s Pantheonem [haha]. 


A poslední jídlo (už fakt, slibuju), byla pizza. V Římě narazíte na spoustu menších podniků, které  nabízí většinou "take away" jídlo, zvláště teda pizzu. My zavítali do jednoho, který byl hned za Pantheonem. Pizzu tam mají podlouhlou a nakrájí vám, kolik jen budete chtít. Platit pak budete podle váhy. My si vzali 4 druhy a platili dohromady něco okolo 11€, tak jsme pánovi nechali 15€ a on nám jako poděkování dal dvě smažené koule - vevnitř byla rýže s nějakou sýrovo-rajčatovou omáčkou, ale bylo to překvapivě dobrý. Nechali jsme si to zabalit s sebou, v supermarketu si koupili Corony a jeli už na hotel, kde jsme si na Netflixu pustili HIMYM a dali si pořádně do nosu. Ráno jsme vstávali ve 4:20, tak jsme chtěli být brzo v posteli, abychom byli alespoň trochu vyspaní, ale stejně jsme to dospali v letadle [haha]. 



Tak a tohle byl náš výlet do italské metropole. Doufám, že se vám články líbily a nebo že se jimi necháte inspirovat. :) 
P.S.: Za většinu krásných fotek děkuji svému příteli! Instagram: @ruckajakub 

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig