pondělí 30. září 2019

ROME diary day 3 - Vatikán & toulky Římem


A máme tu den třetí. Jelikož jsme už byli z toho neustálého chození (a horka) unavení, tak jsme nikam nespěchali a spíše si vychutnávali pravou atmosféru Říma. No a právě díky tomu jsme se taky dostali na náš první spot až někdy v 11 dopoledne, opravdu jsme si dali na čas [haha]. Naše první zastávka bylo Svatopeterské náměstí, protože jsme se chtěli podívat do Baziliky sv. Petra a předešlý den jsme to už nestíhali kvůli Colosseu. Navíc se nám nechtěla čekat ta fronta. Baziliku máte zadarmo, tudíž si na ni nemůžete udělat rezervaci a tudíž si prostě musíte frontu vystát, ať chcete nebo ne. Tak jsme si ji nechali na další den s tím, že si i přivstanem, aby tady tolik lidí ještě nebylo a my nemuseli dlouho čekat. Jenže hned po příchodu nás fronta zarazila. Byla asi tak 4x delší než den předtím! 



Díky bohu, že fronta šla docela rychle a za 45 minut jsme už byli vevnitř, protože věřte mi, že v tom horku stát v pravý poledne na náměstí v dlouhých kalhotách, fakt nechcete. Já měla jen dlouhou sukni a bylo mi neskutečný vedro, takže obdiv těm, co měli dlouhé upnuté kalhoty. A taky těm, co jezdí do Říma přes léto, protože já bych se tam asi roztopila. Když už jsem u toho, tak jsme s Kubou opravdu nechápali, že místní si už chodí i v bundách a to bylo přes den i 30 stupňů! 

No ale zpátky k Bazilice. Samozřejmě jsme i tady narazili na spoustu turistů, hlavně těch z Asie, kteří ve většině případů vypadali, že ani neví, o co se jedná, ale fotit si museli úplně vše. Další věc, co nás  trochu zarazila, bylo to, že není povoleno mít odhalené ramena ani kolena kdekoliv v kostele ani v bazilice. To jsme ale věděli, a tak jsme se pořádně navlíkli, abychom si pak nemuseli kupovat něco na zakrytí těchto míst. No ale co. Všude měli cedule, ale nijak to neřešili. Nenarazili jsme na nikoho, kdo by musel mít kolem pasu ovázaný šátek, aby mu kolena nešly vidět, naopak jsme se až divili, kolik lidí tady bylo v kraťasech. Oba jsme trochu nadávali, že jsme se kvůli tomu museli potit celé dva dny, ale když už to není pravidlo, tak je to alespoň slušnost. Bazilika svatého Petra je opět neskutečně majestátní stavba, kterou prostě musíte vidět na vlastní oči, abyste tomu uvěřili. Celkově snad všechny památky v Římě (i Vatikánu) jsou prostě dechberoucí. 



Po prohlídnutí Baziliky jsme se vydali ke kopuli, protože jsme chtěli zažít všemi opěvovaný výhled přímo na náměstí. Tady jsme si zase vystáli menší frontu, kde si už lístek musíte zakoupit. Můžete si vybrat, jestli chcete jet výtahem a potom kousek pěšky a nebo jít celou dobu pěšky. My jsme se zase hecli a koupili jsme si lístek "on foot" za 8€, pokud se budete chtít projet výtahem, zaplatíte 10€. No, první jsme si říkali, že to bude easy, že si vyjdeme pár schodů a pohoda. Ale to jsme nevěděli, co nás čeká. Výšlap do "prvního patra" byl ještě dost v pohodě, dostanete se na střechu a sem vás taky ve druhém případě vyveze výtah (za ty 2€ navíc to podle nás moc nestojí ale :D). Horší jsou teprve schody, co budou následovat. Čím víš jste, tím víc se začínají schody zužovat až jsem z toho měla občas nepříjemný pocit, takže pokud trpíte klaustrofobií, tak bych vám úplně nedoporučovala cestu nahoru. Po vyšlápnutí posledního schodu z vás nejenomže pořádně lije pot a sotva popadáte dech, ale taky z vás tak nějak opadne to nadšení, když vidíte ty lidi, co jsou úplně nalepení u zábradlí, aby si udělali hezkou fotku. Na druhou stranu, výhled je odtud opravdu nádherný. 


Po našem snad největším fyzickém výkonu vůbec jsme se museli jít hned najíst. Ono už bylo i kolem 2 hodiny, takže to více méně dávalo smysl. Kuba měl chuť na noky, takže jsme museli najít restauraci, která noky dělá a věřte nebo ne, ale moc jich v okolí nebylo, takže to byla trochu challenge, ještě když máte po boku přítelkyni, která už je hladová a brzy bude asi i nepříjemná [haha]. Ale ne, nakonec jsme jednu restauraci našli a byli jsme opět víc než spokojeni.




Ten den jsme měli v plánu už jen dvě věci - Andělský hrad a Pantheon. A jelikož se Andělský hrad nacházel asi 5 minut za restaurací, kde jsme jedli, tak jsme se rozhodli jít jako první tam. Věděli jsme, že bude možná v průběhu dne pršet, ale říkali jsme si, že to bude určitě jen malá přeháňka, kterou přežijeme. Lehce se rozpršelo právě když jsme z restaurace odcházeli, ale protože jsme už po cestě tam zahlédli Gelaterii, tak jsme si udělali ještě menší zastávku. A udělali jsme dobře, protože se pár sekund potom neskutečně rozpršelo. I když měli interiér opravdu hezký, shodli jsme se na tom, že jsme v Římě měli i lepší zmrzlinu.



Déšť po pár minutách ustál a my přeběhli most a už byli u vchodu do Andělského hradu. Vstup jsme měli díky Roma passu opět zadarmo, jinak lístek stojí 10,50€. Myslím si, že hrad určitě stojí za návštěvu, sice to pro někoho nemusí být tak zajímavé jako třeba Colosseo, ale nepotkáte tam tolik lidí a mají tam i kavárničku s krásným výhledem přímo na Baziliku svatého Petra.





Počasí nás dost zmohlo, tak jsme se chtěli posilnit dobrou kávou. V Andělském hradu jsme si ji úplně dávat nechtěli, ale to hlavně z důvodu špatného počasí. Kdyby náhodou začalo zase pršet, tak by bylo škoda toho výhledu, protože si určitě neplatíte jen za kafé, ale taky za ten výhled že jo. Po cestě k Pantheonu jsme objevili malou italskou kavárnu s dlouholetou historií, kde vám připravili snad vše, na co jste si vzpomněli. V nabídce měli dokonce i tiramisu café! My si dali klasiku - cappuccino a bylo fakt skvělý. Jenom taková menší rada, pokud si budete někde v Římě chtít dát kafé, vždy si objednávejte přímo u baru. Pokud si sednete ke stolu a necháte se obsloužit, tak můžete zaplatit klidně i 3x tolik! My to věděli už předem, ale pan číšník v téhle kavárně byl tak milý, že to oznamoval vždy dopředu lidem, kteří to nevěděli. Takže by to pro vás nebyl pak šok, kdybyste se podívali na účet a měli platit 20€ místo 7€ [haha]. 



Po návštěvě Pantheonu jsme se už vidali pomalu domů. Zastavili jsme se do nejbližšího supermarketu, koupili si něco malého na zub a jeli metrem zpátky na pokoj. P.S.: Tyhle italské uličky prostě nejde nemilovat!


SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Design Created by pipdig