čtvrtek 26. září 2019

ROME diary day 2 - nejlepší pizza v Římě?


A máme tady další den, který bude docela dost nabitý. Z minulého dne jsme už neměli žádná velká očekávání, ale zároveň jsme byli stále natěšení na objevování nových míst, které jsme věřili, že nás nezklamou. Kdo mě zná, tak ví, že snídaně je má oblíbená část dne a hotelový snídaně jsou prostě nejlepší! Jenomže pokud si v Římě nezaplatíte 5* hotel, tak možná budete překvapení.

Italové jsou totiž zvyklí jen na kafé a sladké pečivo, takže nic pro ty z vás, co sladké nejí. Ne, že bych já neměla ráda sladké snídaně nebo byla nějaká vybíravá, jen si prostě na snídani ráda dám pořádnou nálož bílkovin, nejlépe v podobě vajíček. A když jsem věděla, že právě na našem hotelu vajíčka na snídani dělají, tak jsem se na ně samozřejmě těšila. Tak jsem si opekla chleba, naložila si míchané vajíčka na talíř a nemohla se dočkat až se pořádně nadlábnu. No, nemusím vám asi říkat, jak vypadal můj výraz po prvním soustu, ale jejich vajíčka chutnaly spíš jak neosolený, natrhaný lívanec nebo nějaká buchta. A to jsem si myslela, že jsem hodně nenáročný člověk, co se jídla týče.


Po snídani jsme nasedli na metro a jeli směr "Ottaviano", na 10 hodin jsme totiž měli zarezervované Vatikánské muzeaJen taková menší rada pro vás. Určitě si kupte lístek dopředu na internetu, odkaz zde. A když myslím dopředu, tak alespoň týden před vaším odletem. My si lístky kupovali večer na hotelu a jediný volný termín byl na další den, což nám trochu narušilo plány, ale můžeme být rádi, že tam vůbec nějaký volný termín zbyl [haha]. Hned, co jsme vysedli z metra se do nás pustili místní, kteří stáli snad na každém rohu. "Heey guys, do you go to Vatican Muzeums? Tickets, Vatican Muzeum! Do you want Skip the Line Tickets?" Každý se vám tam prostě snaží prodat lístky, které budou i určitě dost overpriced, ale když si je nekoupíte, tak vám alespoň poradí, kde se nachází vstup. I když ono to není zas tak těžký najít, stačí když se připojíte k nějaké skupině turistů, co budou mít na krku telefon. V nejlepším případě v dálce uvidíte průvodce mávajícího ve vzduchu vlaječkou nebo deštníkem.

Vstupenky už jsme měli koupené, takže jsme se dovnitř dostali ihned, prošli přes security check a šli si vstupenky (měli jsme je pouze jako PDF soubor v telefonu), přeměnit do prvního patra na skutečné lístky. Mají tam na to automaty, takže stačí naskenovat QR kód a lístky vám vypadnou. Nejsem moc typ člověka, co by měl rád muzea, galerie apod., ale musím se přiznat, že tohle byl opravdu zážitek. I když je celý prostor obrovský a zpočátku se to zdá spíš jako bludiště, tak je to neskutečná nádhera. Atmosféra celých muzeí vás tak neskutečně pohltí a ohromí, že vám ani nebude připadat, že tam jste už několik hodin. Opravdu je lepší si Vatikán nechat na samostatný den, nám jen Muzea zabraly skoro 4 hodiny! [waau]







Další zastávka bylo Svatopeterské náměstí, ale ještě předtím menší zastávka na oběd. Já i přítel jsme měli chuť na pizzu a shodou okolností jsem našla jednu dobře hodnocenou na Tripadvisoru, ale byla asi 15 minut pěšky. Tak jsme to hecli a prošli se. V Římě narazíte téměř na každém rohu na nějakou restauraci s venkovním posezením, takže si stačí jen vybrat. Nám se osvěčil Tripadvisor nebo recenze na Googlu, které opravdu seděly skutečnosti. Po cestě jsme narazili na Gelato a jelikož jsme měli už docela velký hlad, tak jsme si řekli, proč ne, když už jsme tady. Já mám nejradši ovocné příchutě a když mám možnost, dám si Mango, což je skoro vždycky [haha]. Přítel je zase spíš na krémové a čokoládové příchutě, ale v téhle gelaterii měli výborný snad všechno. Jen nebuďte překvapení, když si vyberete větší kornout a obsluha se vás bude neustále ptát, jakou chcete další příchuť. Italové mají totiž naceněné kornouty a podle jeho velikosti vám do něj dají přesný počet kopečků. Například, když si koupíte kornout za 3€, tak vám do něj dají 3 kopečky zmrzliny. 



Došli jsme na naši cílovou zastávku a chvíli přemýšleli, jestli jsme tady opravdu správně. Venku seděli dva lidi a vevnitř jich taky moc nebylo, tak jsme se usadili a doufali jsme, že nebudeme litovat. Objednali jsme si každý pizzu a to, co nám na stůl donesli, otevřelo pusu do kořán nám oboum. Pizza byla větší než samotný talíř! Tenké křupavé těsto a vyvážená chuť. Sice se dost blbě krájela, ale byla neskutečně výborná. A pozor, já měla margarritu za 6,50€ a přítel za 9€!
Pizza byla tak velká, že jsem si musela kousek i zabalit a vzít si ji s sebou na později. Spokojeně najezení jsme si to namířili konečně na Svatopeterské náměstí a tady vám musím dát taky jednu radu. Nechoďte k náměstí z hlavní ulice. A pokud přece jen tak uděláte (protože je odtud nejlepší výhled na celou Baziliku), tak se držte při kraji. Uprostřed totiž opět čekají místní prodejci, kteří si vyčíhnou turisty a hned se s vámi dají do řeči. Sice jsou na první dojem docela příjemní, ale bez zeptání vám dají na ruku náramek a řeknou zaplať. Náměstí je samo o sobě neskutečně okouzlující a celou dobu si říkáte, jak to takhle mohli vůbec v jejich době postavit? Vše je obrovské a hlavně neskutečně symetrické. Samotnou Baziliku jsme už bohužel nestíhali, protože jsme na 17:00 měli rezervaci v Colosseu, takže jsme si ji nechali na další den. 



Tak jsme se prošli k nejbližšímu metru a jeli na zastávku “Colosseo”. První věc, kterou uvidíte, hned co z metra vyjdete, je právě majestátní Colosseo. Je tak obrovské, že jsme museli naše hlavy zaklánět, abychom si ho prohlédli celé. Dovnitř jsme měli vstup zadarmo díky Roma passu, ale ten vám shrnu taky až v jiném článku. Pokud budete v Římě, tak Colosseo určitě stojí za návštěvu. Lístek koupíte za 12€, což si myslím, že je dost dobrá cena. Také ho doporučuju navštívit spíše k večeru, sice tam s náma bylo i tak dost lidí, ale po celém prostoru se rozprostřeli. Dopoledne tam totiž chodí největší návaly a skupiny, takže tomu se raději vyhněte. 







V Colosseu jsme strávili skoro 2 hodiny, ale určitě se dá celé projít i dříve. Jelikož jsme byli po celém dnu dost unavení, tak jsme se shodli, že si jen koupíme něco malého v supermarketu a pojedeme na pokoj. Já navíc měla ještě tu pizzu z oběda, že jo [haha]. Nikde v centru Říma nenajdete žádnou moderní architekturu a dokonce i jejich supermarkety musí zvenku zapadat do celkového prostředí, takže jsou na první pohled nenápadné. Vevnitř jsou ale opravdu hezké a vše mají pečlivě uspořádané. Takže jsme si vzali hrozny, nějaké pití, Kuba ještě tousty a frčeli zpět na hotel. 


SHARE:

2 komentáře

Blog Design Created by pipdig