středa 12. února 2020

WB STUDIOS aneb za oponou kouzelnického světa Harryho Pottera


Každý skalní fanoušek a milovník filmů o mladém kouzelníkovi určitě někdy snil o tom, že se podívá na místo, kde tohle všechno vznikalo. Já měla nedávno to štěstí, že jsem se sem konečně podívala a proto jsem v tomhle článku sepsala nějdůležitější tipy pro ty z vás, co se sem taky chystají (a nebo pro ty, co tady už někdy byli, ale jen se chtějí opět pokochat skvělýma fotkama), které byste měli vědět ještě než vůbec začnete kupovat lístky. Tak jdeme na to!

Kolik stojí lístek a kde ho koupit?

Lístky doporučuju zakoupit na oficiálních stránkách WB stuios. Lístek zde stojí 47£ za dospělou osobu (16+) a platí do celého areálu, za žádnou konkrétní atrakci nebo místo si nepřiplácíte (pokud nepočítám foto stěny, občerstvení nebo suvenýry). Doporučuju si lístky koupit co nejdříve, klidně i pár měsíců předem, pokud máte striktně stanovené datum, kdy do Londýna poletíte nebo máte třeba už dopředu koupenou letenku. Popřípadě se můžete koukat, kdy mají ve WB volný termín a sladit to s koupí letenek. My jsme se sem chtěli podívat už minulý rok, ale bohužel byly všechny termíny plné a to jsme se koukali dva měsíce dopředu!
Takhle bohužel vstupenka nevypadá, vyrobil mi ji přítel na Vánoce, ale můžete si na jejich stránkách zakoupit i nějaké "dárkové balení". 

Jak se do studií dostanu?

Nejdříve se musíte dopravit do Watfordu (my sem jeli vlakem) a poté nasednout na autobus, který stojí 3£ (zpáteční jízdenka), jezdí každých 20 minut a cesta trvá cca 15 minut. Zastávka stojí hned naproti "Watford Junction nádraží" a na 100% ji poznáte buď podle fronty a nebo podle speciálního HP double deckeru. Popřípadě můžete přijet osobním autem, ale předpokládám, že většina z vás se po Londýně bude přepravovat hromadnou dopravou. 


Vzít si jídlo s sebou a nebo tam jsou i nějaké restaurace? 

Restaurací a kaváren tady najdete hned několik jak při samotném vstupu, tak i v půlce prohlídky, kdybyste náhodou dostali hlad nebo měli na něco chuť. Ceny jsou tady asi jako všude jinde, za jídlo dáte zhruba 8£, ale bohužel vám neřeknu, jak velké jsou porce a jestli to není spíš jen "z nouze ctnost". Co vám ale můžeme doporučit je Frog Cafe, kde mají dobrý kafé a taky výborné milkshaky! Pokud byste se chtěli podívat na jejich menu, tak to opět najdete na oficiálních stránkách. 

Tohle všechno byly otázky, které vás nejvíce zajímaly, popřípadě se určitě můžete mrknout na ofiko stránky, kde mají všechno podrobně vysvětlené. A my už jdeme na samotnou prohlídku!

Nechci vám to tady úplně spoilovat, protože mám sama ráda moment překvapení, takže pro ty z vás, kteří tam v nejbližší době pojedete a nechcete si to zkazit, tak možná bude lepší, když tuhle celou část přeskočíte, protože se budu dopodrobna snažit vysvětlit, jak celá prohlídka vypadala a také tady bude SPOUSTA fotek (hlavně pro ty, co nemají příležitost se do studií jen tak dostat).

První věc, co vás upoutá jakmile vysednete z autobusu a dáte se směrem k hlavnímu vchodu je hudba. Ta vás bude provázet po celou dobu vaší prohlídky i mimo ni, ale nebojte se, že by to bylo otravné, buď to v některých momentech nebudete vnímat vůbec a nebo to jen dodá na atmosféře. Prokážete se u vstupu platným lístkem a dostanete se dovnitř, kde si hned zezačátku můžete odložit kabáty (většina lidí si je ale stejně nechá na sobě, zase takové horko tam nebylo) nebo si můžete dát něco dobrého k snědku, pokud máte do prohlídky ještě čas. My měli rezervaci na 12 hodin, dorazili jsme už po 11 a pustili nás v pohodě dovnitř, protože se tady ještě nečekali fronty - takže doporučuju, abyste tam byli minimálně 15 minut dopředu! 


Prohlídka začíná tím, že si projdete všechny filmové díly, nahlédnete do "behind the scenes", jak se filmy točily a také se přesvědčíte o tom, že přístěnek, ve kterém Harry spával byl fakt mrňavý!





Poté vás zavedou do místnosti, kde se na zdi promítnou zaměstnanci WB studia a J.K.Rowlingová a vysvětlí vám vše o tom, jak to tam chodí - jestli a kdy můžete fotit apod. Následuje místnost s menším kinem, kde vás usadí a opět vám pustí mini film, tentokrát s hlavními herci, kteří po celou dobu stojí před dveřmi do Velké síně. Plátno se nakonci zvedne a za ním spatříte opravdové dveře do Velké síně, kterýma do ní také projete. Po stranách se nachází stoly s lavicemi, na kterých žáci seděli a za nimi školní hábity. Atmosféru samozřejmě doprovází hudba a také plápolající plameny. Na samém konci místnosti se nachází nejvýše postavení učitelé z Bradavic, včetně Albuse Brumbála v čele. 





V další místnosti se nachází víceméně takový mišmaš všech možných kostýmů a rekvizit. Prohlédnout si zde můžete Brumbálovu kancelář, síň Nebelvírské koleje včetně pokoje s postelemi, učebnu lektvarů, dům Weasleyovych i s nádobím, které se umývá samo a tak podobně. Vše je doplněno různým interaktivním způsobem, takže se tady opravdu nudit nebudete. Jo a taky se na některých místech můžete vyfotit před zeleným plátnem, třeba jak letíte na kouzelném koštěti - to je ale samozřejmě za příplatek, pokud si budete chtít fotku nechat vytisknout.







Projdete přes Zapovězený les, který byl teda dost silný zážitek. Všude po podlaze se valí kouř, sem tam zavane vítr a nebo se ozvou hromy a to nejlepší a zároveň nejděsivější (alespoň pro arachnofobiky) - Aragog skoro v životní velikosti spolu se svými syny a dcerami, kteří čekají až projdete kolem. Z toho budu mít noční můry ještě dost dlouho [haha].




Hned potom následuje velmi známé a proslulé nástupiště 9 a 3/4, na kterém stojí vlak, kterým odjížděli studenti do Bradavic. Část si můžete projít a na vlastní kůži se vžít do situace paní, která tu úzkou chodbičku musela projet i s vozíkem plným sladkostí. ("Dáte si něco, hoši?") Také se můžete vyfotit, jak tlačíte vozík proti zdi nebo si něco koupit v obchodě. S tím vám ale doporučuju počkat, obchodů po cestě potkáte hned několik a ten největší je na úplném konci prohlídky, takže byste jen zbytečně zakoupené věci tahaly. 



Jelikož se samozřejmě myslí i na to, že byste mohli dostat během cesty hlad a nebo si jen chtěli odpočinout, tak je na to teď ten správný okamžik, protože prohlídka dále vede přes jednu z restaurací, kde si můžete zakoupit různá teplá jídla, včetně máslového ležáku. Tomu jsme se my vyhnuli, protože nám všichni, co tady už byli dost barvitě popisovali, že to fakt dobrý není, tak jsme těch 8£ radši utratili za čokoládovou žabku. Pokud hlad nemáte a nebo jenom prostě chcete v prohlídce pokračovat, tak stačí restauraci projít a dostanete se ven. Už přes skla restaurace uvidíte v dálce rodinný dům Dursleyových nebo třeba záchranný autobus. 





Dostáváme se téměř na konec naší prohlídky. Následuje místnost opět se spoustou rekvizit, ale také s různými skicy a prvními náčrty toho, jak měly věci či kouzelné postavy vypadat. Pro někoho nudnější část, ale pro nás bylo zajímavé vidět i tak trochu za oponu, jak to vlastně všechno vznikalo. A dostáváme se do nejstřeženější banky na světě - ke Gringottovým. 



Poslední dost známé místo z Harryho Pottera je Příčná ulice, kde stojí vše, co znáte z knížky i z filmů, jako napříklaad prodejna hůlek Olivanderů a nebo taky krámek Freda a George Weasleyových. Garantuju vám, že na chvilku opustíte reálný svět, protože se tady opravdu budete cítit jako v tom kouzelnickém. 




A na úplné finále si můžete prohlédnout přesný model Bradavic a jeho okolí. Ve skutečnosti je teda mnohem větší než se možná na fotce může zdát. Můžete si ale pořádně prohlédnout, kde se vlastně která část nachází, pokud jste to třeba ze záběrů z filmů moc nepochytili. 



No a my jsme ve finále. Došli jsme na konec naší prohlídky, která nekončí ničím jiným než obrovským obchodem, kde si můžete koupit vše, na co si vzpomenete. Od hůlek, hábitů či kouzelného klobouku až po všemožné sladkosti. Tak co, jak se Vám prohlídka líbila? :) 
SHARE:

6 komentářů

  1. Odpovědi
    1. Děkuji, určitě se ti podaří se tam taky jednou podívat, fakt to stojí zato! 😊🙌🏻

      Vymazat
  2. Tak k mým snům přibyl další.Páni,tam to je kouzelný!Snad se tam někdy podívám.

    OdpovědětVymazat
  3. Při navsteve Londýna, jsem také uvažovala nad ateliéry. Ale odradila mne za a) cena, a za b) mi snad ze všech fotek přijde, že je to fake. A že se tam HP nenatáčel (maximálně pár scén) - mluvili při prohlídce nějak víc o natáčení?
    Mě stacilo nádraží Kings Cross. A ta neskutečná fronta na fotku za 600. To bylo opravdu zklamání, a mám pocit, že tady by to bylo podobné. ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Cena je trošku vyšší, ale opravdu to stojí za to. Natáčelo se tam snad úplně vše! :D Všechny rekvizity a věci, co vidíš na fotkách byly použity v HP filmech, jen je jasné, že 60% věcí se točilo pomocí green screenu. A nádraží Kings Cross pro nás taky docela zklamání, se studiama se to nedá ani srovnat. :)

      Vymazat

Blog Design Created by pipdig